La XAREC es presenta al Maresme

La XAREC (Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa) i l’Ateneu Cooperatiu del Maresme organitzen dimarts vinent, dia 24 d’abril, una  trobada d’iniciatives d’hostaleria i turisme sostenible al Maresme. L’objectiu de la trobada és presentar i construir conjuntament el projecte de la XAREC, que està impulsant la constitució d’una cooperativa de serveis a l’hostaleria i el turisme en el marc de l’economia social i solidària. La XAREC compta en aquest projecte amb el suport del programa Singulars del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya. La trobada serà el dimarts 24 d’abril a partir de les 11 del matí a l’Edifici de Cafè de Mar (Santa Rita, 1) de Mataró.

La XAREC és hereva de la tasca duta a terme per diferents entitats i cooperatives del sector de la restauració per tal de posar en comú els valors i les necessitats de tots els projectes associats i coordinar les accions que fessin possible d’una banda, compartir les pràctiques i les experteses generades per cada projecte i de l’altra dotar-se d’eines de gestió, compres, formació, comunicació i comercialització comunes. Aquest espai de col·laboració compta amb valors particulars que el diferencien d’altres plataformes de convivència empresarial  i el converteixen en un instrument molt valuós en la consolidació i extensió de l’economia social arreu del territori.

Fruit d’aquest procés, un grup de cooperatives integrants de la XAREC veuen necessari i viable constituir una cooperativa de serveis, amb el suport del programa Singulars del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, que a més de proveir les necessitats detectades en l’àmbit de la restauració cooperativa i treballar per enrobustir la xarxa i fer-la més extensa tan en nombre com en implantació territorial, explori la possibilitat d’oferir serveis en l’àmbit de l’hostalatge cooperatiu i de les activitats relacionades amb el turisme socialment responsable.

Així doncs, la nova cooperativa de serveis tindria com a missió fer una diagnosi de l’oferta en hostaleria cooperativa o socialment responsable i de l’oferta turística actual sorgida dins els entorns de l’economia social, valorar les seves mancances, valors i necessitats, organitzar eines d’intercooperació, qualificació amb criteris de segell, itineraris i accions formatives, ajuda a la concreció i singularització de l’oferta, accedir al mercat turístic nacional i internacional amb una proposta singular, amb valors i enxarxada arreu del territori.

Estudien també integrar totes aquestes iniciatives dins un segell de qualificació i vetllar per millorar la seva rendibilitat, dinamitzar la seva activitat comercial i millorar la qualitat i professionalitat del  serveis que presten tot dins criteris de sostenibilitat, responsabilitat social i arrelament al territori.

Creuen necessari enfortir la presència de models cooperatius en aquest sector, sovint precaritzat laboralment i amb efectes no massa positius en l’entorn on s’ubiquen, i reivindicar-ne els seus valors tant pel que fa a la qualitat de les relacions laborals que s’estableixen dins aquestes empreses com a l’impacte positiu que tenen en els teixits socials i econòmics del territori on estan establertes.

La nova cooperativa de serveis ha de significar un nou model d’intercooperació empresarial que a banda de vetllar per l’excel·lència en la prestació de serveis i per la viabilitat de les entitats associades, ho faci també de forma democràtica amb la participació de tots els treballadors i treballadores per tal de garantir el seu benestar de forma comuna alhora que es lluiti en el territori per l’extensió dels valors propis de l’economia social.

Per aconseguir aquests objectius és necessari un intens treball territorial que faci arribar de forma efectiva la proposta de la cooperativa de serveis a tots els projectes vinculats a l’àmbit econòmic de l’hostaleria i el turisme d’arreu del país. És en aquest sentit que la XAREC està establint unes línies de treball conjunt amb els Ateneus Cooperatius com en el cas del Maresme, amb qui s’organitza conjuntament la jornada de dimarts on s’informarà de la feina feta per la XAREC durant els últims anys i els motius que han portat a impulsar una cooperativa de serveis a l’hostaleria. També volen conèixer la realitat del sector a cada territori del país i les seves dinàmiques específiques, així com que experiències exitoses pel que fa a el turisme sostenible de cada territori puguin servir de model a altres comarques del país.

Presentació XAREC Maresme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *